Studentenchallenge om Bijlmerbajes tot hét Urban Greenhouse te maken

De Universiteit Wageningen organiseert dit jaar voor het eerst een studenten challenge om het ultieme ‘Urban Greenhouse’ te ontwerpen in de oude Bijlmerbajes. Op 10 januari vond de kick-off plaats waar de 24 studenten teams die de uitdaging aan zijn gegaan bekend zijn. De challenge is in het leven geroepen om het honderdjarige bestaan van de universiteit te vieren. De ambitie is om deze vanaf 2018 om het jaar te houden.

Volgens Rio Pals, coördinator van de Urban Greenhouse Challenge, was het streven om tot innovatieve oplossingen te komen voor een discipline die in ontwikkeling is en bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Dat werd urban agriculture.

Internationaal en multidisciplinair

Vorig jaar is men begonnen met de internationale werving van studenten. Uiteindelijk zijn 24 teams toegelaten tot de challenge. Met studenten van meer dan 30 universiteiten uit 10 landen: de Verenigde Staten, Brazilië, China, Tsjechië, Kroatië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, het Verenigd Koningrijk en natuurlijk Nederland. Een van de voorwaarden is dat de teams bestaan uit verschillende disciplines. ‘Zo hopen we aan te zetten tot vernieuwende concepten en technologieën die de kwaliteit van leven en gezondheid verbeteren en een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst’, legt Pals uit.

Een groene wijk

De Urban Greenhouse Challenge is onderdeel van stedelijk vernieuwing in het ‘Bajes kwartier’. Over een paar jaar moet de Bijlmerbajes (en omgeving) zijn veranderd in een groen, autovrij en  energieneutraal stadsdistrict. De opdracht aan de studenten is om een ontwerp te maken voor een van de zes torens van de oude Bijlmer bajes, ‘waar voedselproductie de hoofdmoot vormt, die past in de wijk en in de stad, waar bewoners op verschillende manieren bij betrokken zijn en dat ook financieel duurzaam is.’ Dat is een behoorlijke uitdaging volgens Pals: ‘er zijn al veel initiatieven op het gebied van urban agriculture, maar we zien er ook veel failliet gaan.’

Verder verloop van de challenge

De verschillende teams hebben tot aan de zomer om aan het ontwerp te werken. Om te zorgen voor een gelijk kennisniveau biedt de WUR in de tussentijd online webinars en lezingen aan over bijvoorbeeld vertical farming, de context van de Bijlmerbajes en sociale inbedding. Op 28 augustus wordt de winnaar gekozen op basis van het concept, demonstratie én pitch. Pals hoopt vooral verrast te worden door innovatieve benadering, ‘We zijn echt op zoek naar variëteit in ideeën voor urban food; nieuwe financieringsmodellen, plantproductie en circulariteit.’

Benieuwd naar de resultaten? Wageningen Universiteit is op de Innovation Expo 2018 om de opbrengsten van de Urban Greenhouse Challenge te presenteren. Verder organiseert de universiteit van Wageningen ook nog andere activiteiten in het kader van hun 100-jarig bestaan. Kijk hier voor het volledige programma.