Naar een nieuw voedselsysteem met behulp van insectenteelt

‘Op wereldniveau is het voedselsysteem enorm groot en complex. Het is toe aan een algehele verandering naar een systeem dat zowel mensen voedt als de natuur intact laat. Om dit écht te veranderen hebben we innovaties aan de productiekant nodig maar ook de logische nieuwsgierigheid van de eindconsument’, aldus Kees Aarts, CEO van Protix, ‘s-werelds leidend bedrijf op gebied van insectenteelt. In de afgelopen 8 jaar hebben zij zich ingezet voor de ontwikkeling van insectenteelt als nieuwe voedselproducerende sector. Dat heeft inmiddels geleid tot een reeks aan vernieuwende technologieën, concepten, een brancheorganisatie. Met als nieuwste aansprekende innovatie, het ‘OERei’. Zij zullen dan ook niet ontbreken op de Innovation Expo van 2018, in de aanloop hiernaar toe gaan we met Kees Aarts in gesprek over hun innovatie. 

Wat is uw innovatie?

‘Insecten zijn in de natuur de belangrijkste eiwittenbron van bijna alle dieren. In onze voedselketen hebben wij insecten echter nog geen rol van betekenis gegeven. Wij zetten ons daarom in voor insecten veeteelt om de toekomst van het voedselsysteem te kunnen garanderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het ‘OERei’. We zorgen voor een duurzame oplossing door de kip weer te eten te geven wat zij in de natuur at, namelijk insecten. We vervangen de soja door insecten die hier, lokaal gekweekt worden op reststromen van bijvoorbeeld groenten en fruit. Zo zorgen we voor minder druk op het milieu, terwijl het dierenwelzijn vergroot wordt door natuurlijkere en completere voeding’.  

Wat draagt uw innovatie bij aan de global challenges?

‘Met de enorme toename aan wereldbevolking dreigt een tekort aan eiwitten. Onze missie is om toekomstige tekorten te voorkomen en bij te dragen aan een voedselsysteem dat voor iedereen goede voeding verschaft. Het voedselsysteem is in de afgelopen eeuw enorm veranderd waardoor het contact tussen de consument en producent is verloren gegaan. Dat heeft ook invloed gehad op hetgeen de consument ‘logisch’ vindt in de voedselketen. Om voedsel in de toekomst te kunnen waarborgen moet de consument het begrijpen. Onze voedselconcepten moeten daarom logisch en makkelijk zijn, dan komen er mooie producten uit. Wij noemen dat Logische Landbouw. Wij zijn nu bezig met producten die heel logisch zijn voor de consument en op deze manier bijdragen aan de uitdagingen van nu.’

In welke fase bent u met uw innovaties?

‘Insectenteelt is een compleet nieuwe sector. In de afgelopen jaren hebben wij daarom meegewerkt om deze op te bouwen door bijvoorbeeld de start van een eigen branchevereniging. De IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed) is inmiddels toonaangevend op internationaal niveau. We hebben in de afgelopen jaren verschillende innovaties op de markt gebracht. Zo is het ‘OERei’ binnenkort landelijk beschikbaar. Maar we hebben veel meer concepten waar we nu mee bezig zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een bodem verbeteraar gemaakt met insecten chitine. Chitine staat bekend om haar positieve werking op plant en bodemleven.’

Wat hebt u nodig om uw innovatie te versnellen?

‘Een nieuwe sector vraagt om aanpassingen op verschillende niveaus. We hadden ook nieuwe wetgeving nodig, om bijvoorbeeld insecten te mogen gebruiken als visvoer. Dat is gelukt. Maar ook op dit moment bij de ontwikkeling van bodemverbeteraars is de actieve ondersteuning van overheid voor innovatie en ontwikkeling van nieuwe kaders essentieel. Het belangrijkste voor de doorontwikkeling van de insectenteelt is echter om de nieuwsgierigheid van de eindconsument te kunnen wekken. Het begint met een ei maar uiteindelijk moeten we ook toe naar insecten als eiwitverrijker in voeding. Die nieuwsgierigheid en verandering willen wij faciliteren.’