‘De natuur brengt ons in een andere mindset’

‘We bestaan inmiddels acht jaar’, begint Marianne Berendse, zakelijk directeur van Springtij en lid van de Programmaraad van de IE2018. ‘Gestart als een klein platform op Terschelling, en inmiddels uitgegroeid tot groot event.’ Wat is nu de meerwaarde van Springtij en wat is de link met de Innovation Expo 2018?

‘Springtij is steeds meer een plek geworden waar coalities gevormd worden. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, NGO’s, wetenschappers en young professionals: je vindt er mensen uit allerlei sectoren. We komen samen in de natuur, wat voor een bijzondere dynamiek zorgt. Je krijgt indringender gesprekken. Mensen stappen op de boot om op het eiland te komen, we houden ze 72 uur vast en binnen die 72 uur vinden er de mooiste ontmoetingen plaats: op de fiets, in het bos of tijdens sessies. De natuur brengt ons in een andere mindset. Het is in alles anders dan een congres of een beurs.’

Nieuwe coalities

Met name de interactie tussen de aanwezigen is volgens Berendse van belang. ‘Iedereen is gelijk en heeft iets aan elkaar. Deelgever en deelnemer tegelijk. Een aantal jaar geleden heb ik eens aan mensen uit de energiesector gevraagd wat nu de meerwaarde is van Springtij. Ze gaven aan dat ze voorheen elkaar als concurrenten zagen. Op Springtij delen ze juist vraagstukken met elkaar. Het is een open society. Daardoor gaan mensen ook het moedige gesprek aan met elkaar. Ketenafzonderlijk werken is niet de manier. We hebben elkaar nodig. En op Springtij kan dat. Er ontstaan nieuwe ideeën, nieuwe contacten, maar vooral: nieuwe coalities.’

Nieuwe fase

Springtij heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Acht jaar geleden was het een bescheiden platform voor innovaties, inmiddels is er een methode ontstaan waarin innovaties op een nieuwe manier getoond worden. ‘Wij zijn van mening dat je niet kunt innoveren zonder enablers erbij te betrekken. Je kunt een technische innovatie hebben, maar dan ben je er nog niet. We moeten het ook verder brengen. Dat doen we door de samenhang te zoeken met politiek en maatschappelijk kapitaal. Springtij is daarvoor een draaideur. We bereiden alle innovaties voor, brengen criteria aan en brengen ze vervolgens naar de open society waar ze op waarde worden geschat. We noemen dit Regenboogsessies.’

Mede dankzij die manier van werken zijn drie van de negen op SPF 2017 getoonde innovaties inmiddels de volgende fase ingegaan: financiering. ‘Namen kan ik nog niet noemen’, vertelt Berendse, ‘maar het gaat om een innovatie waar zonnepanelen op water kunnen worden geplaatst, een high energy-project (een ondergrondse accu met wateropslag) en een cementinnovatie. Er zijn nu grote investeerders bij betrokken. Dat succes is een belangrijk onderscheid tussen Springtij en een beurs. Wij brengen innovaties een aantal stadia verder door actieve allianties te smeden.’

Springtij en de Innovation Expo 2018

‘De Innovation Expo en Springtij kunnen elkaar in mijn ogen heel goed versterken. Veel thema’s komen overeen: energie, grondstoffen, water, food, mobiliteit en de circulaire economie. Tot op heden is Springtij met name nationaal ingericht, maar de volgende editie in 2018 wordt internationaler, net als de Innovation Expo. Bovendien wil de Expo graag een hoogwaardig netwerk bij elkaar brengen. Ik denk dat Springtij zo’n hoogwaardig netwerk is.’

Berendse zou het mooi vinden als Springtij een rol kan krijgen op de Expo. ‘Op Springtij organiseren we bijvoorbeeld Regenboogsessies. Dat zou op de Expo ook heel goed kunnen. Dan creëer je een doorgaande lijn. De resultaten van deze Springtij-sessies kun je bij de volgende Expo tonen.’

Focus

In 2018 staat er dus een hoop te gebeuren. Want naast de Innovation Expo en Springtij zijn er nog diverse andere events waar innovaties in de spotlights staan. ‘Fragmentatie ligt daarbij op de loer. Mijn boodschap is dan ook: pak de thema’s waar je goed in bent aan en focus je daarop. Anders zie je door de bomen het bos niet meer. En doe het altijd in samenhang: multidisciplinair en met verschillende partners. Op die manier kunnen zoveel mogelijk innovaties de stappen zetten die de drie eerdergenoemde projecten nu hebben gezet. En dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat.’