Making Waves: complimenten en waarschuwingen

Ideeën verder brengen, was het motto tijdens Making Waves. En dat lukte. Veel interessante innovaties toonden zich aan de aanwezigen. Onder wie Kofi Annan, die onder de indruk was van de Nederlandse innovatiekracht. ‘Geen land op de wereld gaat zo goed om met water als Nederland’, sprak de nobelprijswinnaar en voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Met de Afsluitdijk als locatie en 15 van de 17 geselecteerde innovaties die zich richten op het snijvlak van water en duurzaamheid, leek het vooraf duidelijk dat een ‘water-innovatie’ gekozen zou worden als beste innovatie. Dit bleek echter niet het geval. Biotechnologiebedrijf Micreos werd tot winnaar gekroond. Micreos heeft een techniek ontwikkeld waarmee ze niet zoals bij antibiotica alle bacteriën doden, maar heel gericht alleen de ziekteverwekkers te lijf gaan.

Op Making Waves is zowel een jury- en een publieksprijs uitgereikt. Micreos ging aan de haal met de prijs van de jury, die het initiatief prijst om de simpele toepasbaarheid van hun idee. Micreos zal door hun overwinning Nederland vertegenwoordigen in de halve finale van Ideas from Europe. Het in grote getale aanwezige publiek koos met vrijwel een kwart voor de stemmen voor Rain(a)way. Die innovatie voorkomt wateroverlast van regen in de bebouwde kom.

Het tij moet keren

Keynote speaker Kofi Annan prees Nederland om de innovatiekracht, maar waarschuwde ook: ‘Het water staat ons letterlijk aan de lippen. De aarde raakt aan zijn grenzen. Het tij moet keren. Regeringen moeten snel handelen en het Klimaatakkoord van Parijs ten uitvoer brengen. Landen met een grote uitstoot zouden geloofwaardige koolstofprijs- en belastingstelsels moeten invoeren in plaats van miljarden te besteden aan subsidies voor fossiele brandstoffen.’

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, kon zich in de woorden van Annan vinden. ‘Water is van levensbelang voor de internationale stabiliteit. Nu al zijn meer mensen op drift door natuurrampen dan door conflict. Nu al zijn er meer klimaatvluchtelingen dan oorlogsvluchtelingen.’ Hoewel de uitdagingen dus enorm zijn, gaven Annan en Schultz van Haegen aan wel hoop te hebben deze het hoofd te kunnen bieden.

Innovation Expo 2018

De plannen gepresenteerd op Making Waves hebben allemaal betrekking op (combinaties van) water, klimaat voedsel, gezondheid, energie en transport. De volgende keer dat deze en andere vernuftige teams bij elkaar komen om hun uitgewerkte ideeën verder te brengen, is tijdens de Innovation Expo 2018.

Meer informatie

Op de website van Making Waves is een aftermovie te zien. Daarnaast is er een mooi overzicht gemaakt van alle kranten die berichtten over Making Waves.