Eerste 3D vogelradar met steun Innovatiekrediet

Robin Radar Systems (RRS) ontwikkelt radars om kleine doelen, zoals vogels en drones, te volgen. Op 14 september presenteerde RRS de eerste 3D vogelradar. Deze verhoogt de veiligheid voor vogels op windparken en vliegvelden. Voor de ontwikkeling maakte RRS onder meer gebruik van het Innovatiekrediet.

Max® is de eerste vogelradar ter wereld die vogelbewegingen volledig 3D weergeeft. Zo kunnen luchthavens en windmolenparken adequaat reageren.

Oorsprong van de radartoepassing

Het bedrijf ontstond als project binnen TNO defensie & veiligheid. Doel van het project was om samen met ESA algoritmes voor de Nederlandse Luchtmacht te ontwikkelen om vogels met radar te detecteren. In 2010 is het project verzelfstandigd en is Robin Radar Systems als onderneming opgericht.

Met vroege investeringen vanuit Seed Capitalfonds Mainport Innovation Fund en INKEF (pensioenfonds ABP/APG) werd de technologie geschikt  gemaakt voor civiele toepassingen. Schiphol was de eerste grote civiele luchthaven ter wereld die de technologie toepaste. Later volgden ook Berlijn, Frankfurt en Kopenhagen.

Bron: RVO