Jan van den Boogaart wint European Inventor Award 2017

De Nederlandse hematoloog Jan van den Boogaart en de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden hebben de European Inventor Award gewonnen in de categorie Industrie voor de ontwikkeling van de eerste geautomatiseerde malariatest. De European Inventor Award is een van Europa’s meest prestigieuze innovatieprijzen. Deze jaarlijkse awards worden toegekend aan uitvinders die baanbrekende innovaties bedenken.

97% zekerheid

Het opsporen van malaria gebeurt momenteel vooral door het identificeren van sporen van de malariaparasiet in bloed. Dat is een tijdrovend proces, dat alleen kan worden uitgevoerd door ervaren specialisten. Van den Boogert en Hayden onderzochten juist het effect dat de parasiet heeft op de bloedcellen. Ze ontdekten dat er een correlatie bestaat tussen bloedparameters en malariabesmetting. Dat betekent dat bij een normale bloedtest een controle op bepaalde parameters in het bloed voldoende is om met 97% zekerheid te kunnen vaststellen of iemand malaria heeft.

Inmiddels zijn er zo'n 3000 van die machines wereldwijd in klinische centra. Helaas staan ze lang niet overal in de armere gebieden waar veel mensen aan malaria sterven. Tegelijkertijd biedt de geautomatiseerde methode wel perspectief om de apparaten gericht in te gaan zetten, in het kader van wereldgezondheidsprogramma's.

Bioplastics wint niet

De beide andere Nederlanderse finalisten, stamcelonderzoeker Hans Clevers in de categorie Research en technoloog Gert-Jan Gruter van het bedrijf Avatium, producent van flessen op basis van bioplastics, in de categorie midden- en kleinbedrijf werden niet als winnaar uitgeroepen. De laatste keer dat de Europese uitvindersprijs werd toegekend was in 2015, toen twee Nederlanders een prijs bemachtigden.

Bron: Deingenieur.nl