Kabinet: € 10 miljoen voor investeerders die startups helpen

Het kabinet gaat jaarlijks € 10 miljoen beschikbaar stellen aan durfinvesteerders, die startups in hun eerste groeifase willen helpen met de benodigde financiering. Zo kunnen deze startups sneller een volgende stap zetten.

Minister Kamp van Economische Zaken maakte de nieuwe regeling op 9 mei bekend tijdens het begin van de Week van de Ondernemer in Utrecht. Met de regeling hoopt het kabinet oud-ondernemers, ook wel business angels of investor angels genoemd, te verleiden om te investeren in veelbelovende bedrijven.

Investeringsklimaat

In Nederland loopt het aantal investeringen in startups ver achter in vergelijking met andere landen. In het eerste kwartaal van 2017 ontvingen in totaal vier Nederlandse bedrijven investeringen van business angels. Dat blijkt uit cijfers van Dealroom.co. Ter vergelijking: in heel Europa lag dit aantal op 271, goed voor een totaalbedrag van € 711 miljoen. De Europese Vereniging voor Business Angels schat de waarde van de gehele markt in op ruim € 6 miljard. Volgens onderzoeksbureau Genome zijn er 2.300 tot 3.500 startups in Nederland, die samen goed zijn voor een waarde van € 12,9 miljard.

Vitaal belang

Kamp verwacht met de regeling een toename van het aantal investeerders, omdat zij daarmee hun risico delen met de overheid. De circa 3000 business angels zijn volgens de minister van vitaal belang voor het investeringsklimaat en voor economische groei: ze zijn niet alleen bereid te investeren in innovatieve en snelgroeiende ondernemingen die in een risicovolle fase zitten, maar de business angels kunnen met hun netwerk en expertise de startups helpen om hun activiteiten uit te bouwen.

Gezamenlijk fonds

De jaarlijkse investering van € 10 miljoen wordt ingericht binnen de bestaande SEED Capital-regeling. Daarmee helpt de overheid innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied om risicokapitaal te verkrijgen. Binnen de regeling kunnen de overheid en private investeerders participeren in een gezamenlijk fonds. Aan dat fonds, waarin ook twee business angels actief zijn, verstrekt de overheid een renteloze lening van tussen de € 50.000 en € 1 miljoen. De business angels leggen in het fonds minimaal hetzelfde bedrag in. Met het volledige bedrag kunnen ze vervolgens investeren in de snelgroeiende bedrijven. De SEED Capital-regeling heeft sinds de start in 2005 al € 227 miljoen aan publiek geld opgeleverd. Daarmee hebben 59 fondsen in zo’n 300 techno- en creatieve starters geïnvesteerd.

Fiscale maatregelen

De Vereniging Business Angels Netwerk Nederland (BAN NL) noemt de regeling van Kamp een stap in de goede richting. Niettemin ziet de vereniging liever fiscale maatregelen om het investeringsklimaat te verbeteren. Geld is namelijk niet het probleem. Beter is het om investeren aantrekkelijk te maken. Als voorbeeld noemt BAN NL de fiscale maatregelen die in Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn genomen. Investeringskosten zijn daar bijvoorbeeld tot een bepaalde hoogte aftrekbaar. Dat levert meteen resultaat op: de investeringen door business angels zijn daar enorm toegenomen.

Versoepeling gebruikelijk-loonregeling

De regeling voor startups is onderdeel van de extra kabinetsinvestering van € 52 miljoen per jaar per 2017 voor de stimulering van snelgroeiende innovatieve bedrijven. Zo stelde minister Kamp begin dit jaar € 29 miljoen beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven. Startende ondernemers zijn dan niet langer verplicht zichzelf een belastbaar inkomen uit te keren van € 44.000, maar mogen dit de eerste drie jaar op het minimumloon stellen. Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming.

Bron: Rijksoverheid.nl