Toekomst: Wonen in een huis met een schimmelmuur

Wanneer je dat hoort klinkt dat in eerste instantie niet al te aantrekkelijk. Toch is het volgens Ad Vlems, één van de initiatiefnemers van Ecodorp Boekel, dé toekomst. De schimmelmuur van XYHLO biofinish is één van de duurzame materialen waarvan de ecohuizen in Boekel zullen worden gemaakt.

Expo huis Boekel

Hoe is het om in een ecodorp te wonen? Wat maakt nu juist Ecodorp Boekel zo bijzonder?

Aan de voet van de “groene ladder” tussen Boekel en Gemert in Noord-Brabant ligt Ecodorp Boekel. Wanneer je het terrein opkomt zie je een aantal units staan waarin de toekomstige bewoners van het ecodorp sinds enige tijd wonen. Momenteel wonen 13 volwassenen en 5 kinderen in het ecodorp. Allen met één gemeenschappelijk doel: samen wonen in gezonde en duurzame huizen en gebruikmaken van een voedende leefomgeving.

Innovation Expo 2016

Op de Innovation Expo 2016 stond Ad met het Biobased Expohuis uit Ecodorp Boekel. Hier kwamen innovaties onder één dak tezamen. Naast de schimmelmuur vond je in dit huis ook de biobased cacaovloer die zal worden gebruikt in het ecodorp, kalkhennep dat wordt gebruikt voor isolatie van de muren maar ook de recycling douche van de Upfall shower. Bijzonder noemt Ad ook de samenwerking met Hemel(s)water die de Challenge Stad van de Toekomst wonnen. In het Ecodorp Boekel staat momenteel het eerste prototype dat regenwater opvangt en omzet in drinkwater.

Experimenteren

“Universiteiten, onderzoekers, kunstenaars, overheden, ze werken allemaal graag met ons samen,” vertelt Ad. “Wij experimenteren hier met allerlei duurzame ideeën. Het mag van de gemeente en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. We krijgen steun uit alle hoeken. Innoverend bezig zijn, betekent bij Ecodorp Boekel dat het ook fout mag gaan, want daarvan kan de samenwerkingspartner leren en dan wordt het product beter. Dat is juist het mooie, innovatie is een avontuur.”

Wil je meer weten over Ecodorp Boekel?