Bezoekers en innovatoren blikken terug op de Innovation Expo 2016

Innoveren en samenwerken gaan hand in hand, want vernieuwen kan niet zonder partnerships. De exposanten van de Innovation Expo zijn in aanloop van het evenement gezamenlijk opgetrokken om kennis en ideeën uit te wisselen. Hoe kijken zij terug op deze periode en natuurlijk ook op het finale-moment op 14 april?

Fiets- en waterland

Veel bezoekers waren gecharmeerd van het aanbod bijzondere fietsen op de Expo. De intelligente fiets van TNO trok veel bekijks en minister Kamp fietste een rondje op een 3D- geprinte fiets. Janine Hogendoorn van Ring-Ring evalueert de dag: ”De aanloop was enorm. Op het moment suprême zochten de Europese ministers meteen de fiets met hun vlag - geprint op de wielkasten - en stonden ze vol trots te poseren voor menig fotograaf. Premier Mark Rutte stapte vrolijk in de riksha. En, hoe mooi, de minister van Turkije heeft toegezegd de fiets in Turkije een serieuze plek te geven! Wij - de participanten van het fietsplein - kijken terug op een zeer succesvolle dag.” De gerecyclede sloepjes van PlasticWhale voeren de hele dag af en aan met gasten. Eerste stuurman Bas Stok sluit de dag positief af. “Het was een mooie dag, het open karakter van de Expo maakte het erg toegankelijk. Voor de opvarenden was het een openbaring om daadwerkelijk plastic op te vissen. We hebben onze missie goed kunnen uitdragen. En we hadden een speciaal lunchmoment op de boot met een delegatie van Rijkswaterstaat. Wie weet komt daar nog iets uit voort”, lacht Bas. Een groepje vwo-leerlingen uit Hilversum is vooral geïnteresseerd in het WasteBoard dat gemaakt is van doppen van opgeviste petflessen: “Echt cool en dat voor maar 159 euro.” Geen geld, volgens een van de meiden. Haar vriendin vertelt bevlogen over het schoolproject waarmee ze bezig zijn: "In het kader van duurzaamheid gaan we de Stad van 2030 creëren. We doen hier superveel inspiratie op, echt heel leuk!” Ze springt ze nog even op het WasteBoard en skate er mee weg.

RingRing

Groene steden

Een mooi Rotterdams initiatief is DakAkker, een groen dak van 1.000 m2 waarop groenten en fruit wordt gekweekt. Dit stadslandbouwdak was tijdens de Expo voor even een Slimdak. Wouter Bauman van DakAkker licht toe: “We hebben een nauwe samenwerking met Optigroen. Zij leveren o.a. het speciale substraat voor onze DakAkker. Op de Expo hebben we gezamenlijk een proefopstelling gemaakt van een DakAkker, dat communiceert met de buienrader. Door geavanceerde software krijgt het Slimdak signalen als er regenbuien of een periode van droogte wordt verwacht. Het systeem zorgt voor waterbuffering en geeft het weer af als het nodig is.” Inmiddels is er ook een restaurant op de dakboerderij. En dat is zelfs de makers van Lonely Planet niet ontgaan; DakAkker staat nu als een van de Rotterdamse highlights op de kaart. Op de Expo werden ook andere groene stadsinitiatieven gehonoreerd. Gewildgroei sleepte de (gedeelde) tweede prijs van de Challenge Stad van de Toekomst binnen. Gewildgroei is een beweging die streeft naar meer natuurlijk groen in de stad. Vincent Wittenberg: “Geweldig, tijdens de Expo heeft de gemeente Enschede ons toegezegd 10.000 Living Pavement tegels af te nemen. Onze eerste klant! Dankzij deze deal kunnen we investeren in een mal en de tegels in productie nemen. Tot nu toe wachtten de producenten op bestellingen van gemeenten, en gemeenten wachtten op productie. Dankzij de Challenge, de Innovation Expo en gemeente Enschede kunnen we met deze situatie breken en doorgroeien’, zegt hij trots.

DakAkker IE

Biobased huizen en hun toepassingen

Martijn van den Heuvel is een van de toekomstige bewoners van Ecodorp Boekel en vanaf het begin betrokken bij dit project: “We willen een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven en een proeftuin voor innovaties zijn. In ons Expohuis hebben we verschillende technieken, materialen en innovaties geïntegreerd. Het NIIO stond er met hun ecologische waterzuiveringssysteem en Hemel(s)water, jurywinnaar van de Challenge Stad van de Toekomst, toonde hoe je regenwater filtert en opslaat als drinkwater. De wanden van het huis waren van kalkhennep, dat de bijzondere eigenschap heeft CO2 negatief te zijn. Het zijn innovaties die elkaar versterken en heel toepasbaar zijn binnen onze filosofie van duurzaam bouwen.” Marjolein Helder van Plant-E kijkt terug op een geslaagde dag met veel ontmoetingen: “Ik heb ontzettend veel mensen gesproken. En ook veel oude contacten opgehaald, die ik op de Innovatie Estafette in november 2013 heb ontmoet. Voor mij was dit een bijzonder evaluatie-moment. Ik realiseer me nu wat er toen in beweging is gezet en wat een doorontwikkeling onze producten, die uit levende planten elektriciteit genereren, hebben doorgemaakt. Het was ook leuk en inspirerend om samen op te trekken met de andere participanten van het biobased huis, waarvan wij onderdeel waren”, sluit ze zichtbaar tevreden af.

Ecodorp Boekel IE2016

Van droom naar realisatie

Het is duidelijk, ondernemend Nederland bruist en is klaar om ideeën om te zetten in daden. Van droom naar realisatie, met nieuwe samenwerkingsvormen. En de Innovation Expo was en is daar een prachtig podium voor.