Drie vragen aan SoluForce: ‘Combineer de juiste partners en onderliggende kennis’

SoluForce is de bedenker en technologisch leider van flexibele pijpleidingsystemen. Hun 100% metaalvrije pijpleidingen en connectoren voor (gas, mijnbouw, olie, water en) waterstof zijn snel inzetbaar en geschikt voor allerlei vormen van moeilijk terrein. Ze gaan minimaal 20 jaar mee en zijn onderhoudsvrij. Bovendien biedt SoluForce installatieapparatuur en ondersteuning, inclusief trainingen op locatie. Managing director, Robert-Jan Berg: ‘Een belangrijk onderdeel van innoveren is het combineren van de juiste partners en onderliggende kennis.’

Beeld: ©SoluForce

Met welk verhaal stonden jullie op de Expo?

‘Ons flexibele pijpleidingsysteem is geschikt voor waterstof en is gebaseerd op een bewezen concept met een lang trackrecord. Het is vorig jaar gecertificeerd voor operationele drukken tot 42 bar en volledig klaar voor gebruik. Dit pijpleidingsysteem biedt vele voordelen t.o.v. conventionele pijpleidingen. Het SoluForce systeem heeft een tot vier keer lagere CO2 eq. footprint ten opzichte van stalen buizen, het systeem is herbruikbaar en onderhoudsvrij, en de total cost of ownership is meer dan 20% lager dan bij stalen buizen. Dit alles betekend dat het SoluForce-systeem een grote invloed kan gaan hebben op het realiseren van (groene) waterstofprojecten, omdat het de realisatie van waterstofprojecten makkelijker maakt en omdat de infrastructuur voor waterstofdistributie bovendien groener is dan bij gebruikelijke alternatieven.’

Welke rol speelt samenwerking met andere partijen in jullie ontwikkeling?

‘Dit is iets wat we zo veel mogelijk proberen te doen. Een goed voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van ons buissysteem voor waterstof, waarbij we nauw samenwerken met Groningen Seaports. Met projectpartners als Groningen Seaports werken we ook samen voor het ontwikkelen van nieuwe producten, het gebruik ervan, of het delen van kennis. Hierbij werken we ook samen met onze leveranciers, zodat wij die producten weer kunnen gebruiken bij onze ontwikkelingen. Tenslotte vindt er ook samenwerking plaats binnen industrieprojecten, waarbij research and development en kennisdeling een grote rol spelen.’

Wat is je belangrijkste tip voor andere startups die zich met deze opgave bezighouden?

‘Vorm goede samenwerkingen. Dit is erg belangrijk. Hiermee vergroot je je bereik en kennis. Ook is geduld erg belangrijk als je start met een bedrijf of nieuw product.’