Floating Farm Rotterdam

De transitie naar circulaire landbouw vormt een belangrijke schakel in de overstap naar een duurzame(re) samenleving. Bij deze vorm van landbouw blijven grondstoffen en producten zo lang mogelijk in omloop en gebruikt de boer niet meer grondstoffen en land dan noodzakelijk. Hierdoor komt er bovendien meer ruimte voor natuur, klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Beeld: ©Floating Farm

In Rotterdam is in mei van 2019 de allereerste drijvende boerderij ter wereld geopend. Gelegen in de Merwehaven, is dit stedelijke gebied een logische keuze, áls je bedenkt dat in de toekomst de meeste mensen in dichtbevolkte steden zullen wonen. Door de boerderij in de stad de bouwen verminder je transportgebruik, wat scheelt in de kosten. Ook maak je in Rotterdam gebruik van de vruchtbare rivierdelta én je zet mensen aan tot lokaal denken en consumeren. De mensen achter de Floating Farm noemen dat ook wel ‘Transfarmation’. Hun missie is het produceren van gezond voedsel in steden, dicht bij de consument. Ze willen voedselverspilling tegengaan en tegelijkertijd voedselkwaliteit verbeteren. Bovendien is het de bedoeling dat hun boerderij een positief effect zal hebben op de omringende leefomgeving, in het bijzonder het verstedelijkt gebied.

Circulair Boeren

Zo draagt de Floating Farm op een unieke wijze bij aan innovatief Nederland. De Nederlandse topsectoren water en agricultuur komen samen op dit stukje ‘land’ in de stad en op het water: het is een gebruik waar Nederland bekend om staat en wat nu wederom nieuwe mogelijkheden creëert. Zoals Minke van Wingerden, partner bij Floating Farm toelicht: “Kernwaarden voor deze manier van voedsel produceren zijn duurzaam en circulair. Op onorthodoxe wijze worden processen gerestyled. Dit out of the box denken levert veel nieuwe praktische inzichten op.”

De aandacht voor circulair boeren richt zich bijvoorbeeld ook op het dieet van de koeien. Een groot deel hiervan bestaat uit ‘reststromen’ of restproducten uit de stad. Denk hierbij aan bierborstel van lokale Rotterdamse brouwerijen, zemelen van de Schiedamse molens, en gras en aardappelschillen van lokale sportvelden en bedrijven. Momenteel verkoopt de Floating Farm melk, karnemelk, hangop, (stand)yoghurt en boter – allemaal geproduceerd door hun eigen koeien.

Dieren- en mensenwelzijn

Dierenwelzijn is ook een prioriteit van de farm. De mensen van de boerderij werken samen met Easyfix: een bedrijf dat o.a. verstelbare bedden voor koeien maakt. Mede hierdoor garanderen ze bij Floating Farm de beste verzorging voor hun beesten. Met het sociale aspect zit het ook wel goed: “Behalve de technische aspecten is de Floating Farm inmiddels uitgegroeid tot een sociale hub. Dit is een plek geworden om te ontmoeten en te leren maar vooral ook om gezamenlijk de agrarische sector op haar bijzondere waarde te schatten.”

De boerderij is momenteel niet open voor bezoek (vanwege corona), maar de winkel is wel open! Neem eens een kijkje op de website van Floating Farm of bezoek hun winkel in het havengebied van Rotterdam.